Samenwerken

Op zoek naar een kinderboekenrecensent? Of naar een artikel over jeugdboeken en lezen?

Dan kan ik helpen. Als kinderboekenexpert en vaste jeugdboekenrecensent van het Nederlands Dagblad heb ik een goed overzicht over de jeugdboekenwereld. Ik kies de mooiste pareltjes uit om recensies over te schrijven, signaleer trends en weet wat er speelt. Voor tips over kinderboeken of bv. een artikel over het nut en plezier van lezen bent u bij mij op de juiste plek.

Hoe maak je kinderen enthousiast om te lezen? Kies voor een bezoek.

Wat is het leuk om op school, in de bieb of b.v. het theater langs te komen voor een leuk, interactief bezoek. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen en schrijven en hen daarnaast mee te nemen in het thema Vrijheid via het boek De Geheime Schuilplaats of het thema Speuren langs de rivier/ droge voeten houden via het boek Gevaar rond de steenfabriek. Via  foto’s, informatie en doe-opdrachten (bv. ontcijferen geheimschrift, leeshappers, raadsels of in groepjes puzzels oplossen) zijn de kinderen al snel betrokken.

Graag geef ik kinderen (8 t/m 13 jaar) daarbij ook een kijkje in de keuken van een schrijver. Zo volgen we een verhaal vanaf het moment dat de eerste regels op papier staan tot en met het moment dat het boek in de winkels ligt.

Via de gratis LESBRIEVEN maken kinderen kennis met de boeken en de thema’s.

Ook vertel ik iets over diversiteit: In elke klas zitten buitenbeentjes, die er natuurlijk net zo goed bijhoren. Elk kind is op zijn eigen manier een parel, ook als het anders is of denkt dan gemiddeld.

Een bezoek of workshop boeken? Zie https://deschrijverscentrale.nl of neem contact met me op via het contactformulier of via annettevanderplas@hetnet.nl.

PS.  Veel scholen waren het afgelopen jaar blij verrast dat ik een stapel met verschillende soorten nieuwe boeken meenam om de schoolbieb mee aan te vullen of als cadeautjes bij een prijsvraag. Dat hadden ze niet eerder mee gemaakt. Maar zeg nu zelf, een goede schoolbieb is toch super belangrijk voor leesplezier? En dat wil ik graag bevorderen.

 

Workshops/ Bezoeken in de media:

 

Tussen Kunst & Streets met Alwin Ritstier en Annette van der Plas – YouTube

Annette laat ‘detectives’ stuiten op de luchtoorlog in het Rivierengebied | Struinen door de Streek | AD.nl

Een workshop boeken? Zie https://deschrijverscentrale.nl of neem contact op met mij via annettevanderplas@hetnet.nl.

 
 
 
 
 

Verhaal nodig?

Verhalen schrijven is mijn passie. In allerlei kranten en tijdschriften verschenen prachtige jeugdverhalen. Zoekt u een schrijver van een mooi jeugdverhaal of artikel? Ik denk graag met u mee.

Jurylid 

Af en toe word ik gevraagd om mee te denken in jury’s. Zo was ik met veel plezier jurylid van de landelijke kinderboekenprijs Het Hoogste Woord en ook bij de wedstrijd kinderboekenverhalen van het Nederlands Dagblad. Zoekt u een jurylid, dan kunt u contact met me opnemen.